+46 (0) 36 - 123 770 johan@lundgren.se

Mickar

Om gitarr och basmikrofoner

En singlecoil gitarr mikrofon brukar utformas på ett av dessa två sätt. Spolen kan bestå av 6 stycken stavmagneter som en strata eller med en järnkärna och magneterna placeras under spolen (P-90 design). Generellt kan man säga att modellen med stavmagneter ger mer strängseparation, klarhet och en lägre utsignal. P-90 designen med järnkärna och magneter under ger ett mer mellanregisterrikt ljud, med rundare diskant och högre utsignal.

Om samma trådtjocklek och spole används så ger  i allmänhet högre restistans högre output. Då har fler varv lindats i spolen. Och ökar man mängden järn i kärnan ökar spolens induktans. Om fler varv används på gitarr mikrofonen  ökar spolens induktans. Mer induktans ger en högre effekt, men du förlorar lite diskant.

Gitarr mikrofoner brukar lindas med isolerad koppartråd. En tunnare tråd med samma mängd lindningsvarv och allt annat lika ger mindre bas. Den koppartråd som används i gitarrmickar kan vara av en mängd olika dimensioner och tjockleken på den och isoleringen kan varieras. Även materialet i isoleringen kan vara av olika material. Detta har också inverkan på ljudet. Vi använder många olika dimensioner och isoleringar. Dimensionen på koppartråd, antal varv och konstruktion är alla faktorer som påverkar ljudet av mikrofonen.

När strängen vibrerar över mikrofonen, störs magnetfältet och en elektrisk spänning genereras i spolen. Spänningen leds till förstärkarens ingång och du hör resultatet från högtalarna.

Varför byta gitarr och basmikrofoner

Många faktorer skapar ett perfekt instrument. Vikt och kroppsform, färg, spelbarhet och den viktigaste,  ljudet. Om du får de flesta av dessa faktorer rätt men skulle vilja ha en annan ton, kan ett byte av intrumentets mikrofoner vara det som ändrar instrumentets ljud från bra till mycket bra.

Vår mikrofoner är konstruerade och tillverkade för att ge ljudet en knuff i rätt riktning. Med ett byte av gitarrmickar kan du på ett snabbt enkelt sätt förbättra  gitarrens ljud och ton. På Lundgren guitar pickups har vi ett stort antal gitarr mickar i vår produktlinje och om du behöver något utöver det vanliga, kan du alltid beställa en skräddarsydd gitarrmikrofon.

Vad bör du tänka på när du söker efter en bättre gitarr ljud?
Vill du ha en klarare och tydligare ljud med mer diskant?
Å andra sidan, söker du mer kraft och output men vill att ditt ljud skall ha ungefär samma ton ?
Eller vill du helt och hållet byta mikrofonkonstruktion?

En normal singlecoil gitarr pickup har ett klart ljud med mycket attack och bra sträng separation  med en lägre effekt.

En normal humbucker gitarr pickup använder två spolar kopplade i serie och levererar (i jämförelse med en singlecoil) En mer kraftfullt, basrikt och mer mellanregister och mer effekt.

Kan jag byta pickup på alla gitarrer?

Ja, de flesta av våra mickar har standardstorlek och kan användas i de flesta typer och modeller av gitarrer.

Kopplings schema Humbuckers